Wat is meningokokkenziekte?

De meningokok is een bacterie die een ernstige infectie kan veroorzaken. Dit noem je een meningokokkeninfectie. Je kunt door dit bacterie een hersenvliesontsteking of een bloedvergiftiging krijgen en dat kan zeer ernstige gevolgen hebben. De verschillende typen meningokokken die in Nederland wel eens voorkomen zijn type B, C, W en Y. Veel mensen dragen de bacterie zonder er ziek van te worden. Wanneer de bacterie op de een of andere manier in de bloedbaan terecht komt, kan het misgaan. De hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging kunnen leiden tot een shock, die veel mensen niet overleven. Daarnaast kun je er, als je de infectie wel overleefd, blijvende klachten aan overhouden, zoals epilepsie, concentratiestoornissen, doofheid en oogafwijkingen. Je wordt dan behandeld met antibiotica om deze klachten hopelijk te voorkomen. Hoe kun je meningokokken krijgen en kun je het ook voorkomen? In dit blog schrijf ik over meningokokken; hoe je besmet raakt, wat de symptomen zijn en of je de besmetting kunt voorkomen.  

Besmetting

De besmetting van meningokokken gaat van mens op mens. De meningokokken worden overgedragen via druppeltjes als je bijvoorbeeld niest bij iemand in de buurt of met iemand zoent. Dit hoeft niet te betekenen dat de persoon die de bacterie draagt er ook ziek van wordt. Zolang de bacteriën zich in de neusholte bevinden kan het geen kwaad. Als ze zich naar binnen weten te dringen kunnen er ernstige infecties ontstaan. De symptomen die je dan kunt krijgen zijn: nekstijfheid, hoge koorts, luierpijn (bij kleine kinderen) en onderhuidse bloedinkjes (paarsrode bultjes die je niet kunt wegdrukken). Meningokokken komt het meest voor bij kleine kinderen van 1 tot 4 jaar, jongeren van 14 tot 20 jaar en ouderen vanaf 60 jaar.

Voorkomen

Een besmetting kan worden voorkomen door het nemen van een meningokokken vaccinatie. Geen enkele vaccinatie biedt 100% bescherming, maar de kans is wel véél kleiner dat je besmet wordt als je gevaccineerd bent. Ook is kan de bacterie zich veel minder goed verspreiden nu er een grote groep mensen in Nederland gevaccineerd is. Er bestaat een vaccinatie tegen type A, C, W en Y en een andere vaccinatie tegen type B. Die laatste zit niet in het Rijksvaccinatieprogramma, omdat meningokokken type B bijna niet meer voorkomt. Toch kun je ook deze vaccinatie voor de zekerheid halen op eigen kosten. In 2002 is het eerste vaccin tegen type C ontwikkeld. Sindsdien is het aantal besmettingen enorm gedaald: van 300 naar minder dan 10 per jaar.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *