Wat is een hernia en hoe is dit te verhelpen?

behandeling hernia

Er is sprake van een hernia wanneer een tussenwervelschijf uitpuilt en daardoor een of meerdere zenuwen afknellen. Het is vaak niet duidelijk waardoor dit wordt veroorzaakt. Je kunt dit zien als algemeen ouderdomsverschijnsel, al speelt erfelijkheid mogelijk soms ook een rol. Wat wel duidelijk is, is dat een hernia forse pijnklachten en een verminderde mobiliteit oplevert. Een behandeling voor hernia bestaat gelukkig wel. Volledig herstel is daardoor zelfs mogelijk. Lees hieronder meer over de mogelijkheden.

Therapie

Wanneer je de diagnose krijgt dat je een hernia hebt, dan zal een behandelplan worden opgesteld. Meestal staat fysiotherapie hierbij centraal. Via deze therapie, maar ook oefeningen die je thuis kunt doen, wordt geprobeerd om de druk op de aangetaste zenuwen te verlichten. Deze therapie kan eventueel worden aangevuld met ontstekingsremmers en pijnstillers. Dit laatste wordt vooral gedaan als blijkt dat de pijn tijdelijk of zelfs structureel te hevig is.

behandeling hernia

Operatie

Mocht na een aantal maanden blijken dat fysiotherapie en oefeningen niet tot genoeg verbeteringen leiden, dan bestaat er een grote kans dat op een operatie wordt ingezet. De uitstulping waar het om gaat wordt dan dus operatief verwijderd. De zenuwen die voorheen bekneld waren hebben dan weer genoeg ruimte. In de meeste gevallen zul je merken dat de pijnklachten dan geleidelijk afnemen. Wel kan het sterk per persoon verschillen hoe lang dit duurt. De ene persoon kan al na een maand flinke verbetering merken, terwijl dit bij de ander misschien pas na een half jaar is.