Waarom wasbare luiers?

De wasbare luiers zijn helemaal terug. Helemaal nu je ze koopt in verschillende prints en kleuren besluiten meer en meer ouders de wegwerpluier in te ruilen voor de wasbare variant. Er zijn echter veel meer redenen waarom je voor wasbare luiers kiest. We leggen je hier uit waarom wasbare luiers zo populair aan het worden zijn.

Veel minder uitstoot van CO2

Laten we stellen dat wasbare luiers sterk verbeterd zijn ten opzichte van de wasbare luiers van vroeger. De moderne wasbare varianten zijn niet alleen hip, maar ook milieuvriendelijk en goedkoper op de langere termijn ten opzichte van de wegwerpluier. Sterk argument om voor wasbare luiers te kiezen is wel het milieuaspect. Gemiddeld genomen leveren wegwerpluiers een ton aan afval per kind op. Kies je voor een wasbare luier, dan is van afval amper sprake. Om die reden wordt tussen de 1,5 en 2,5 keer minder CO2 uitgestoten. Ook is rond de zeven keer minder land nodig voor de productie van grondstoffen voor wegwerpluiers. Berekend is verder dat een wegwerpluier per kind ongeveer zes bomen kost en 67 liter ruwe olie. Van die olie wordt namelijk plastic gemaakt en dat wordt gebruikt voor het maken van de wegwerpluiers.

Wasbare luiers gemaakt van bamboe, katoen of hennep

Wasbare luiers zijn ook al beter voor de billen van jouw baby. Er is sprake van minder uitslag bijvoorbeeld. Dat heeft te maken met de chemische middelen die voor wegwerpluiers gebruikt worden en die zie je doorgaans niet in de wasbare uitvoering. Wasbare uitvoeringen zijn vaak gemaakt van sterk absorberende producten als bamboe, hennep en katoen. Dit zijn van nature producten die veel vocht opnemen.

Veel minder kans op spuitluiers en veel eerder zindelijk

De kans op spuitluiers is met een wasbare luier aanzienlijk minder dan bij wegwerpers. Dat komt door de veel betere aansluiting in de vorm van elastiek in de rug en de benen. De kans op spuitluiers neemt zo af, en dat maakt dat jij jouw baby aanzienlijk minder vaak helemaal hoeft te verschonen. Bewezen is verder dat de luier die je uit kunt wassen beter is voor de ontwikkeling van de heupen. Verder is het een gegeven dat met de wasbare variant jouw kind eerder zindelijk is. Ze zijn zich namelijk eerder bewust van een natte luier en dat maakt dat kinderen dan gemiddeld een half jaar eerder zindelijk zijn. Tenslotte; op den duur bespaar je met de wasbare luier behoorlijk wat geld ten opzichte van de luiers die je na gebruik in de container gooit. 

Serieus het overwegen waard dus

Reden genoeg dus om te overwegen om ook voor de wasbare variant te kiezen, zeker omdat je ook een proefpakket wasbare luiers kunt bestellen. De voordelen zijn legio en dat het altijd een vies werkje is met deze luiers, is achterhaald. In niets is de wasbare luier te vergelijken met de luier van pakweg tien jaar geleden. Serieus het overwegen waard dus, zeker als jij denkt aan het milieu en bovendien wat geld in de portemonnee wilt houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *