Waarom een hoortest

Een hoortest is een test die iemand kan laten doen om te controleren of het gehoor beschadigd is of niet. Gehoorschade kan namelijk betekenen dat iemand hier een hoop last van ondervindt. Het gehoor is een zintuig wat we veel gebruiken en wanneer dat wegvalt, kan dit heel lastig zijn. 

Hoe ontstaat gehoorschade?


Met gehoorschade wordt alle schade aan het gehoor bedoelt. Dit betekent bijvoorbeeld dat iemand aan een oor of beide oren een stuk minder hoort. Dit kan ontstaan door ouderdom en hier kan helaas niemand preventief iets aan doen. Het kan ook zijn dat dit komt doordat iemand niet voorzichtig genoeg is met het geluid in hun oren. Denk bijvoorbeeld aan koptelefoons waaruit het geluid veel te hard afspeelt. Hetzelfde geldt voor concerten of festivals. Soms gaan mensen te dicht bij boxen staan en dit kan ook vaker voorkomen waardoor er dus een schade kan ontstaan aan het gehoor. Ontzettend vervelend natuurlijk, maar dat hoeft niet te betekenen dat deze schade blijvend is en dat hier niets meer aan gedaan kan worden.

Een bezoek aan de audicien


Op dat moment wordt het namelijk tijd voor een bezoek aan de audicien. Deze zal een gehoortest doen. Een hoortest kan daarnaast ook thuis gedaan worden, maar dan moet u alsnog naar een audicien om u te helpen met de volgende stappen. De audicien zal namelijk vaststellen wat ongeveer de schade is aan het gehoor. Ook zal hij vervolgens met u kijken of het nodig is om een gehoortoestel uit te zoeken. Dat is een toestel die kan helpen bij het gehoor. Er zijn een hoop verschillende toestellen waarbij sommige meer opties hebben dan andere toestellen. De prijzen van de toestellen liggen dan ook ver uit elkaar en zo heb je hele goedkope toestellen, maar ook hele dure toestellen. Een gedeelte van het toestel wordt vergoed door de verzekering dus het is altijd handig om die eerste even te bellen voor advies.