Een hondenbeet kan voor flinke schade zorgen

Veruit de meeste honden zijn brave beestjes. Ze luisteren goed naar hun baasje, lopen fijn aan de lijn en zullen geen vlieg kwaad doen. Maar het blijven dieren. En dieren kunnen op een onvoorspelbare manier reageren. Bijvoorbeeld als ze schrikken van felle lichten, harde geluiden of wat dan ook. Als een hond schrikt of pijn heeft, is de kans heel groot dat hij hapt. Een hondenbeet kan voor flinke schade zorgen. Denk dan aan bloedende wonden, lelijke littekens, botbreuken, zenuwbeschadigingen en, niet te vergeten, psychische schade. De medische zaken zullen worden vergoed door je ziektekostenverzekering, maar de rest van de schade zul je moeten verhalen op de verzekering van het baasje van de hond.

Een hondenbeet is zo opgelopen

In meer dan negen van de 10 gevallen zal een hond je niet expres of uit valsigheid bijten. De hondenbeet zal eerder voortkomen uit pijn, schrik of een andere reactie. Dat zo'n hond niet expres bijt, wil nog niet zeggen dat de schade dan wel meevalt. Een hondenbeet is een vieze beet. De tanden van de hond zorgen direct voor de overdracht van bacteriën in jouw lijf. Hierdoor kan een beetwond flink gaan ontsteken en voor extra ellende zorgen. Zeker als de beet ook nog het botvlies heeft geraakt.

Waar worden mensen het meest gebeten?

Een hond zal altijd grijpen naar waar hij goed bij kan. In het geval van volwassenen zie je de meeste beten op handen, armen en benen. In het geval van kinderen zie je vaak dat ze in het gezicht gebeten worden. Daar kan de hond nu eenmaal goed bij. Een hondenbeet in een gezicht kan echt verschrikkelijk zijn en ontzettend lelijke littekens opleveren. Het kan zijn dat er meerdere operaties nodig zijn om het gezicht weer te herstellen. Ook in geval van een beet op een andere plek kunnen meerdere operaties nodig zijn. En dat levert toch een flinke schadepost op.

Als je bent gebeten door een hond moet je in ieder geval de volgende dingen doen

Bij een ernstige beet bel je direct 112. Dat is altijd te beste optie. Geef dan goed aan dat het om een hondenbeet gaat. Is de beet minder ernstig? Spoel de wond dan goed uit met lauw stromend water en bel je huisarts. Je huisarts zal de wond willen beoordelen en je eventueel toch doorsturen naar het ziekenhuis. Als je eraan denkt, noteer dan ook de gegevens van het baasje van de hond. Zo kun je later nog contact opnemen om de geleden schade af te handelen.