Hoe moet je handelen bij hevige bloedingen?

Het is de schrik van iedere ouder: je kind dat huilend naar je toe gerend komt met een gapend wond waar het bloed uit gutst. Maar ook volwassenen kan het natuurlijk overkomen. Bij diepe wonden is het belangrijk dat er snel handelend opgetreden wordt. Teveel bloedverlies kan immers ernstige gevolgen hebben. In het ergste geval kan een slachtoffer immers in shock raken, het bewustzijn verliezen en zelfs overlijden. Tijdig ingrijpen is dus essentieel.

Helaas is zoiets als het behandelen van een wond niet te oefenen op een oefenpop. Daarom leggen we je in deze blog precies uit hoe je moet handelen in het geval van een hevige bloeding. Hopelijk hoef je deze methode nooit toe te passen, maar áls het dan een keer nodig is, dan kun je met jouw handelen een leven redden!

Signaleer een gevaarlijke situatie

Allereerst is het belangrijk om te vragen hoe de wond is ontstaan. Is het een steekwond, snijwond of scheur. Heeft iemand bijvoorbeeld in glas gegrepen dan is het belangrijk om te kijken of er in de buurt nog grote stukken glas aanwezig zijn die je aan de kant kunt schuiven. Zo voorkom je dat er meer slachtoffers vallen. Wat je daarentegen nooit moet doen is een scherp voorwerp dat zich in het slachtoffer begint verwijderen. Dit kan de bloeding verergeren.

Vraag het slachtoffer te gaan liggen

Van de schrik of door het bloedverlies kan een slachtoffer flauwvallen. Het is belangrijk om dit voor te zijn, vandaar dat je het slachtoffer dient te laten liggen. Zorg er dan natuurlijk wel voor dat er hierdoor geen extra druk op de wond ontstaat. Het best is om de wond hoog te houden, zodat je er ook gemakkelijker druk op kunt uitoefenen.

Oefen druk uit op de wond

Dit is dus de volgende stap. Gebruik een schone theedoek of, indien voorradig, steriel gaas om druk op de wond uit te oefenen. Indien mogelijk kun je het best het slachtoffer vragen om dit zelf te doen. Lukt dit niet, dan doe je het zelf. Houd dit vol totdat het bloeden gestopt is of een arts het kan overnemen. Probeer de wond ondertussen niet schoon te maken, ook niet met water. Leg indien mogelijk een drukverband aan.

Schakel hulp in

Uiteindelijk is het altijd van het grootste belang dat een huisarts de wond kan bekijken, om de ernst ervan te beoordelen. Wanneer het slachtoffer nog ‘bij’ is en in staat is om te lopen, kun je het slachtoffer zelf meenemen naar de huisarts. In het geval van een wond in bijvoorbeeld hals of borst is het beter 112 te bellen.