Dit moet je weten voor je een scootmobiel koopt!

Je hebt behoefte aan meer mobiliteit, er zelf weer op uit gaan zonder steeds andere mensen lastig te vallen. Dan wordt het tijd voor een scootmobiel! Maar waar mag je rijden, hoe hard, en hoe werkt het eigenlijk wanneer je wilt winkelen? Moet je daadwerkelijk een handicap hebben om op scootmobielen te mogen rijden? Je leest het op deze pagina!

Wat is een scootmobiel?

Je krijgt waarschijnlijk direct een beeld op je netvlies wanneer je denkt aan een scootermobiel. Kijk anders eerst even op de website van Fastfuriousscooters.nl, daar zie je wat er tegenwoordig leverbaar is. Het zijn moderne en vaak heel aantrekkelijke driewielers, die veel lijken op trendy scooters met een extra wiel aan de achterzijde. Dat is niet zo verbazingwekkend aangezien de meeste fabrikanten ook scooters leveren. Op een enkel type na betreft het elektrisch aangedreven voertuigen, de maximum snelheid van elektrische scootmobielen ligt ergens tussen 20 en 30 km/u.

Aanschaf scootmobiel

Wie mag er op rijden?

In principe mag iedereen van zestien jaar of ouder rijden op een scootmobiel, op aanvraag is zelfs een jongere leeftijd mogelijk. Het is niet nodig om een rijbewijs te halen. Wanneer je reeds in het bezit bent van een autorijbewijs of bromfietsrijbewijs is dat mooi meegenomen, maar dit hoeft niet. Je hoeft ook geen handicap te hebben om ermee te rijden, ook wanneer je geen hulpmiddelen nodig hebt kun je gewoon een scootmobiel kopen. Voor de wet zijn het ‘gehandicaptenvoertuigen’, maar er is geen enkele restrictie voor mensen zonder een handicap om er op te rijden, zolang je maar zestien jaar of ouder bent én je aan de regels houdt.

Regels voor scootmobielen

Hoewel je geen rijbewijs nodig hebt, moet je uiteraard wel op de hoogte zijn van de verkeersregels. Wanneer je die overtreedt kun je daarvoor beboet worden. De voornaamste regel is de maximum snelheid. Op de stoep is dat 6 km/u, op het fietspad is dat 30 km/u. Dat halen elektrische modellen niet, dus op het fietspad zul je zeker niet te snel rijden. Dat betekent overigens niet dat je andere fietsers zomaar mag inhalen, roekeloos rijden is uiteraard niet toegestaan. Je mag binnen de bebouwde kom ook op de rijbaan rijden, in dat geval gelden de regels zoals die ook voor fietsers van toepassing zijn. Alleen wanneer je exclusief op de stoep rijdt is verlichting niet verplicht, in alle andere gevallen wel. Gelukkig zal er bij ieder model in de Fastfuriousscooters.nl webshop verlichting aanwezig zijn.

Mag je er ook mee in de winkel rijden?

Enerzijds is het antwoord “ja, je mag er mee in de winkel rijden”. Maar anderzijds is een winkel niet verplicht om de locatie toegankelijk te maken. Wanneer je voor jouw favoriete winkel voor een steile trap komt te staan zul je dus echt even de scootmobiel moeten parkeren. Wanneer je er niet zeker van bent of een winkel toegankelijk is kun je dat beter eerst even navragen. Een brede ingang betekent niet automatisch voldoende ruimte om weer naar buiten te rijden!

Achterkant scootmobiel

Geen kenteken, wel een verzekering

In tegenstelling tot scooters op twee wielen hoef je voor een scootmobiel geen kenteken aan te vragen. Daarmee bespaar je direct geld. Je bent wel verplicht om minimaal een WA verzekering af te sluiten. Dat ben je verzekerd voor andere mensen wanneer je in een ongeval terecht mocht komen. Het verzekeringsplaatje dien je zichtbaar te bevestigen aan de achterzijde. Mocht je ook graag jezelf en het vervoermiddel verzekeren kun je kiezen voor een All-Risk verzekering.

We hopen dat je met deze informatie een weloverwogen keuze kunt maken, bekijk het complete assortiment scootmobielen op Fastfuriousscooters.nl.