Alles over de PCR-test

corona (2)

Je denkt dat je corona hebt of je bent in contact geweest met iemand die is besmet. Wat moet je doen en waar kan je snel testen? Wat je kunt doen in een PCR-test nemen in een sneltest straat. In deze blog vertellen wij je alles wat je moet weten over de PCR-test.

Hoe gaat het in zijn werk?

Bij een PCR-test (bijvoorbeeld via How Are You Diagnostics)  wordt er met een wattenstaafje wat slijm uit je neus en keel genomen. Dit slijm wordt opgestuurd naar een laboratorium. In dit laboratorium wordt het slijm getest en gekeken of je corona hebt. De PCR-test is erg gevoelig, dit houdt in dat de test positief wordt aangegeven bij mensen die weinig virus bijdragen. De PCR test is te doen op veel verschillende locaties. Meestal duurt het 24 tot 48 uur tot je de uitslag van je test hebt ontvangen. 

Is de PCR test wel betrouwbaar? 

Er zijn veel meningsverschillen over de betrouwbaarheid van de PCR-test. Veel mensen vinden de test onbetrouwbaar en zien het nut van de test niet in. De meeste kritiek gaat uit naar de foutmarge van de test. Zoals al verteld bij het vorige kopje, de PCR test is erg gevoelig. Hoe zit dit nou eigenlijk?

De foutmarge

Vrijwel elke test heeft een percentage fout-positieven en fout-negatieven. Dit houdt in dat je volgens de test niet positief bent maar dat eigenlijk wel bent en andersom. Dit kan aan verschillende dingen liggen. Bijvoorbeeld te laat of heel vroeg testen na een besmetting. Ook kan dit liggen aan de hoeveelheid slijm dat is afgenomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *